Składniki EN


Substancje aktywne w kosmetykach naturalnych

Substancje aktywne to takie składniki kosmetyku, które oddziałują na skórę wpływając na jej fizjologię i funkcjonowanie. Są one dodawane do masy kosmetyku, czyli tak zwanej bazy uzyskanej zwykle z wody i tłuszczów. Składniki aktywne są niezbędne, aby uzyskać efekt pielęgnacyjny. Inaczej mówiąc: bez nich kosmetyk nie działa.

Poniżej przedstawiamy Państwu listę surowców, substancji i składników, które wykorzystuje się w kosmetyce.

 

Ryż


Ryż stosowany jest w kosmetyce od wieków. Jego wartości pielęgnacyjne i kosmetyczne poznaliśmy dzięki Azjatkom, które słyną z pięknej, delikatnej i młodzieńczej cery. Proszek z ryżu stosowały japońskie gejsze aby uzyskać jedwabisty wygląd cery, wygładzić ją i zmatowić. Sam ryż bogaty jest w witaminy z grupy B, zawiera także cenne dla skóry mikroelementy: magnez, fosfor, cynk, potas, żelazo, wapń.Link scrollujący do każdej z tych pozycji. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych ryż stosowany jest jako środek pielęgnacyjny, który stymuluje regenerację komórek skóry, wspomaga produkcję kolagenu dzięki czemu spowalnia proces starzenia oraz zatrzymuje wodę wewnątrz naskórka.

Ryż zmielony do postaci pudru ceniony jest z uwagi na właściwości estetyczne i pielęgnacyjne. Jest bardzo dobrym absorbentem sebum, działającym przez wiele godzi od momentu aplikacji. Doskonale wygładza i wyrównuje koloryt skóry, a także wykazuje działanie gojące i przeciwzapalne. Stosowany w umiarze nie zaszkodzi cerze suchej czy przesuszonej. Z uwagi na swoje dobroczynne właściwości sproszkowany ryż dodawany jest obecnie do wielu kosmetyków, jak podkłady, balsamy czy maseczki. W naszej ofercie znajdą Państwo czysty ryż w postaci pudru sypkiego, o wspaniałej, jedwabistej konsystencji.

 

Bambus


Bambus posiada mnóstwo cennych właściwości, dzięki czemu jest przydatny w wielu dziedzinach życia - od kuchni, przez budownictwo, po kosmetyki. Młode pędy bambusa zawierają wartościowe składniki, takie jak krzemionka, minerały, witaminy, aminokwasy czy flawonoidy. Te ostatnie, z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, sprawiają, że bambus wykorzystywany jest w produkcji preparatów dotleniających skórę. Jako specyfik upiększający bambus stosowany jest postaci pudru, który można znaleźć w składzie wielu kosmetyków. Jest między innymi dobrą alternatywą dla zatykającego pory talku, ponieważ sam nie jest komedogenny (nie zatyka porów).

Puder bambusowy otrzymywany jest ze specjalnego gatunku bambusa porastającego lesiste wzgórza Indii. Do jego produkcji wykorzystuje sie ekstrakt z rdzenia łodygi rośliny, niezwykle bogatego w roślinne związki krzemu. W efekcie puder zawiera ponad 90% krzemionki, która posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych: reguluje aktywność gruczołów łojowych, działa antybakteryjnie i łagodząco na skórę. Drobinki pudru mają porowatą strukturę i można porównać je do gąbki - potrafią chłonąć wilgoć znacznie zwiększając swoją objętość. Dzięki temu pudry zawierające krzemionkę mają długotrwałe działanie matujące.

W naszej ofercie znajdą Państwo naturalny, transparentny puder bambusowy w sypkiej postaci, idealny dla cery z problemem świecenia i przetłuszczającej się.

 

Palma


Ryż stosowany jest w kosmetyce od wieków. Jego wartości pielęgnacyjne i kosmetyczne poznaliśmy dzięki Azjatkom, które słyną z pięknej, delikatnej i młodzieńczej cery. Proszek z ryżu stosowały japońskie gejsze aby uzyskać jedwabisty wygląd cery, wygładzić ją i zmatowić. Sam ryż bogaty jest w witaminy z grupy B, zawiera także cenne dla skóry mikroelementy: magnez, fosfor, cynk, potas, żelazo, wapń.Link scrollujący do każdej z tych pozycji. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych ryż stosowany jest jako środek pielęgnacyjny, który stymuluje regenerację komórek skóry, wspomaga produkcję kolagenu dzięki czemu spowalnia proces starzenia oraz zatrzymuje wodę wewnątrz naskórka.

Ryż zmielony do postaci pudru ceniony jest z uwagi na właściwości estetyczne i pielęgnacyjne. Jest bardzo dobrym absorbentem sebum, działającym przez wiele godzi od momentu aplikacji. Doskonale wygładza i wyrównuje koloryt skóry, a także wykazuje działanie gojące i przeciwzapalne. Stosowany w umiarze nie zaszkodzi cerze suchej czy przesuszonej. Z uwagi na swoje dobroczynne właściwości sproszkowany ryż dodawany jest obecnie do wielu kosmetyków, jak podkłady, balsamy czy maseczki. W naszej ofercie znajdą Państwo czysty ryż w postaci pudru sypkiego, o wspaniałej, jedwabistej konsystencji.

 

Kokos


Bambus posiada mnóstwo cennych właściwości, dzięki czemu jest przydatny w wielu dziedzinach życia - od kuchni, przez budownictwo, po kosmetyki. Młode pędy bambusa zawierają wartościowe składniki, takie jak krzemionka, minerały, witaminy, aminokwasy czy flawonoidy. Te ostatnie, z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, sprawiają, że bambus wykorzystywany jest w produkcji preparatów dotleniających skórę. Jako specyfik upiększający bambus stosowany jest postaci pudru, który można znaleźć w składzie wielu kosmetyków. Jest między innymi dobrą alternatywą dla zatykającego pory talku, ponieważ sam nie jest komedogenny (nie zatyka porów).

Puder bambusowy otrzymywany jest ze specjalnego gatunku bambusa porastającego lesiste wzgórza Indii. Do jego produkcji wykorzystuje sie ekstrakt z rdzenia łodygi rośliny, niezwykle bogatego w roślinne związki krzemu. W efekcie puder zawiera ponad 90% krzemionki, która posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych: reguluje aktywność gruczołów łojowych, działa antybakteryjnie i łagodząco na skórę. Drobinki pudru mają porowatą strukturę i można porównać je do gąbki - potrafią chłonąć wilgoć znacznie zwiększając swoją objętość. Dzięki temu pudry zawierające krzemionkę mają długotrwałe działanie matujące.

W naszej ofercie znajdą Państwo naturalny, transparentny puder bambusowy w sypkiej postaci, idealny dla cery z problemem świecenia i przetłuszczającej się.

 

Aminokwasy

proaktywne składniki 100.000 białek i składnik NMF (Natural Moisturizing Factor). Odpowiadają za odpowiednie nawilżenie, a dzięki intereakcji aminokwasów z keratyną poprawia się plastyczność skóry. Regulują ciśnienie osmotyczne, wymiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, regenerująco, aktywują i stymulują produkcję kolagenu. Arginina zawarta w aminokwasach odpowiada za działanie przeciwzapalne i przyczynia się do pobudzenia komórek skóry. Prolina i PCA wiąże wodę i zatrzymuje ją w naskórku, poza tym Prolina razem z alaniną i glicyną aktywują syntezę kolagenu. Za płaszcz lipidowy odpowiada seryna, a Lizyna działa przeciwwirusowo. Fenyloalanina odpowiada za prawidłowy przebieg melanogenezy, a histydyna usuwa metale ciężkie i chroni przed UV. Warto wspomnieć także  o treoninie, która odpowiada za optymalny rozkład białek, co jest niezwykle ważne dla syntezy kolagenu i elastyny.  Kwasy - asparginowy i glutaminowy regulują gospodarkę mineralną i odpowiadają za metabolizm lipidów.

 

Fitosterole

Organiczne substancje o działaniu przeciwzapalnym, wzmacniają film ochronny na powierzchni skóry, przez co wykazują działanie kondycjonujące naskórek. Pełnią szczególną rolę, gdyż stymulują syntezę kolagenu, głównego białka podporowego skóry, ograniczają elastazę – składnik niszczący elastynę, przyspieszają regenerację naskórka, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

 

Kwas oleinowy

Odporny na utlenianie, zmiękcza naskórek, wygładza powierzchnię skóry. Działa stymulująco i regulująco na tkankę łączną skóry.

 

Koenzym Q10

Ubiquinone – substancja bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas linolowy) i białka. Q10 wspiera struktury komórek, redukuje występowanie głębokich zmarszczek oraz przy regularnym stosowaniu zwiększa nawilżenie skóry. Stosowanie Q10 pozwola ochronić własny kolagen i elastynę przed utratą, a także wspomaga wytwarzanie nowych włókien kolagenu. Q10 odpowiada za metabolizm międzykomórkowy, regenerując komórki zwiększa jedrność skóry. Q10 w połączeniu z wit.E działa odtruwająco na komórki skóry i hamuje powstawanie wolnych rodników.

 

Kwas cynamonowy i cykloartenol

Wwykazują działanie ochronne przed promieniami UV, co znacznie opóźnia fotostarzenie komórek.

 

Kwas mirystynowy

Kwas tetradekanowy – kondycjonuje, nawilża i zmiękcza skórę i włosy poprzez tworzenie warstwy okluzyjnej na ich powierzchni w celu zatrzymania wody w tkankach.

 

Karotenoidy

Roślinne barwniki - wykazują działanie przeciwutleniające, szczególnie zwłaszcza likopen, bowiem  pochłania promieniowanie UV.

 

Kwas foliowy

Kwas ten redukuje szkodliwe efekty działania promieni UV, stymuluje odnowę skóry na poziomie komórkowym, wspiera syntezę kolagenu, przyspiesza odbudowę tkanek, przeciwdziała fotostarzeniu, wygładza zmarszczki podnosząc poziom elastyczności i jędrności skóry.

 

Krzem

Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych starzenie się skóry. Pobudza produkcje kolagenu zapewniającego sprężystość i elastyczność skóry.

 

Kwas kawowy

Związek fenolowy - antyoksydant, wykazuje też działanie bakteriostatyczne.

 

Lecytyna

Ekstrakt roślinny - bogaty w naturalne kwasy tłuszczowe, składnik błony komórkowej, podobne do ludzkich fosfolipidów łatwo wchłania się w skórę, pełni rolę substancji dostarczających witaminy i utrzymujących wilgotność.

 

Nicotynamid

Niacyna – Wit. B3 – Wit.PP  badania przeprowadzone w latach '90 potwierdziły, że wykazuje ona działanie regulujące krążenie w naczyniach, drobne rozmiary molekuł gwarantują doskonałą penetrację w głębsze warstwy skóry, niosąc odżywienie dla komórek. Dowiedziono także, że wit. PP zmniejsza utratę wody, reguluje procesy odnowy i regeneracji naskórka, stymuluje produkcję kolagenu w fibroblastach. Jako silny przeciwutleniacz, hamuje powstawanie wolnych rodników, chroni także przed promieniami UV. Dzięki niej skóra staje się gładsza, zdrowsza, odporniejsza na fotostarzenie, a także odporniejsza na powstawanie nowych przebarwień. Zwalcza trądzik, zaczerwienie, zasinienia i szorstkość suchego naskórka.

 

Omega 3

Kwasy tłuszczowe nienasycone NNKT – wszelkie badania przeprowadzone nad ich działaniem dokumentują, że kwasy te silnie odwracają skutki starzenia. Mimo iż nie wrócimy do wieku dziecięcego, to skóra pod ich działaniem staje się naturalnie zregenerowana, a ponadto stymulowana do autonaprawy, gdyż wszelkie substancje wypełniające przestrzenie komórkowe zostają uzupełnione. Wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej oraz uzupełniają niedobory ceramidów, wypełniających przestrzenie międzykomórkowe.

 

Omega 6

Kwasy tłuszczowe nienasycone egzogenne NNKT – przyspieszają odnowę komórkową skóry, odwracając skutki działania UV zmniejsza przebarwienia, plamy. Ponadto kondycjonując naskórek nawilżają, uelastyczniają i zabezpieczają przed UV (SPF 6). Wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej oraz uzupełniają niedobory ceramidów, wypełniających przestrzenie międzykomórkowe.

 

Omega 9

Kwasy tłuszczowe nienasycone NNKT -  wykazują działanie jak powyższe kwasy (omega-3 i omega-6), ponadto przywracają elastyczność naczyń krwionośnych, wymiatają wolne rodniki, wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej oraz uzupełniają niedobory ceramidów, wypełniających przestrzenie międzykomórkowe.

 

Polifenole i flawonidy

Posiadają niezwykłe właściwości przeciwrodnikowe  i przeciwzapalne, chronią wit. C przed rozpadem, ponadto uszczelniają naczynia krwionośne i stymulują w nich mikrokrążenie krwi. Przyspieszają metabolizm komórkowy, przyspieszając krążenie limfy.

 

Potas, miedź, żelazo

Ściągają są pory, poprawiają się koloryt skóry, wygładzają naskórek, poprawiają gospodarkę mikroelementów w skórze, ponadto miedź działa korzystnie dla alergików. Mają właściwości nawilżające i przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne przyspieszające gojenie.

 

Potas, żelazo

Ściągają są pory, poprawiają się koloryt skóry, wygładzają naskórek, poprawiają gospodarkę mikroelementów w skórze, ponadto miedź działa korzystnie dla alergików. Mają właściwości nawilżające i przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne przyspieszające gojenie.

 

Polisacharydy

Działają zmiękczająco, nawilżająco, regenerująco i immunomodelująco, aktywizują naturalne mechanizmy obrony przed mikroorganizmami patogennymi.

 

Resweratrol

Polifenol – wynifer – fitoaleksyna - eliksir młodości - działa jak fitoestrogen, zwiększa elastyczność i jędrności skóry, doskonale się sprawdza modelowaniu owalu twarzy, działa silnie antyoksydacyjnie, wewnętrznie stosowany w walce w nowotworami, zewnętrznie przynosi  zmniejszanie szybkości rozpadu włókien kolagenowych w skórze (i nie tylko), ochrania przed promieniowaniem UVB, przez co zapobiega fotostarzeniu i przebarwieniom W epidermie i fibroplastach aktywuje  sirtuiny, czyli enzymy, stanowiące ELIKSIR MŁODOŚCI (dzięki nim komórki dłużej żyją).

 

Stygmasterol i tirukallol

Łagodzą objawy alergii, regenerują naskórek.

 

Skwalen

Organiczna substancja, zawierająca mikro i makroelementy, działa przeciwbakteryjnie, wzmacniająco, stymuluje odbudowę komórkową. Zdecydowanie wzmacnia strukturę tkanek, stymulując syntezę kolagenu i elastyny, co z kolei poprawia elastyczność i odpowiednie napięcie skóry. Wygładza odżywia i natłuszcza. Doskonale wchłaniany, pozostawia skórę miękką. aksamitną i estetyczną. Wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej oraz uzupełnia niedobory ceramidów, wypełniających przestrzenie międzykomórkowe. Stosowany jako składnik aktywny w kosmetykach dla cery suchej i dojrzałej.

 

Wit. A

Retinol - spłyca zmarszczki, regeneruje skórę pobudzając produkcję kolagenu oraz kwasu hialuronowego. Przez proces odnowy przyspiesza złuszczenie martwych komórek naskórka. Retinoidy rozjaśniają plamy pigmentacyjne pochodzenia zewnętrznego.

 

Wit. B3

Nicotynamid – niacyna  – Wit.PP  badania przeprowadzone w latach '90 potwierdziły, że wykazuje ona działanie regulujące krążenie w naczyniach, drobne rozmiary molekuł gwarantują doskonałą penetrację w głębsze warstwy skóry, niosąc odżywienie dla komórek. Dowiedziono także, że wit. PP zmniejsza utratę wody, reguluje procesy odnowy i regeneracji naskórka, stymuluje produkcję kolagenu w fibroblastach. Jako silny przeciutleniacz, hamuje powstawanie wolnych rodników, chroni także przed promieniami UV. Dzięki niej skóra staje się gładsza, zdrowsza, odporniejsza na fotostarzenie, a także odporniejsza na powstawanie nowych przebarwień. Zwalcza trądzik, zaczerwienie, zasinienia i szorstkość suchego naskórka.

 

Wit. z grupy B

Tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5) oraz pirydoksyna (B6),  wykazują działanie nawilżające poprzez zatrzymanie wody w skórze, przeciwstarzeniowe, lecznicze w przypadku dermatoz, mikrouszkodzeń i oparzeń naskórka, a także zapobiegają nadmiernemu rogowaceniu naskórka.

 

Wit. K

Poprawia koloryt skóry z poszerzonymi lub pękającymi naczynkami krwionośnymi. Łagodzi zaczerwienienia powstałe w wyniku przegrzania pod wpływem promieni słonecznych oraz łagodzi cerę ze skłonnością do wybroczyn jak i do tworzenia się wylewów i drobnych siniaków.

 

Wit. C

Posiada zdolności wnikania w naskórek, dzięki czemu działa wielokierunkowo - normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, wspomaga regenerację wit. E w skórze, niezbędna jest także w syntezie kolagenu. Stosowana w kosmetykach rozjaśniających i dla cery dojrzałej.

 

Wit. D

Wykorzystywana jest w dermokosmetykach do pielęgnacji niemowląt oraz w środkach dermatologicznych. Produkty zawierające w swym składzie tą wit. D regulują również złuszczanie naskórka.

 

Wit. E

Tokoferol - doskonały antyoksydant o skutecznym działaniu przeciwstarzeniowym,  spowalnia egzogenne starzenie się skóry, chroni przed wolnymi rodnikami.

 

Wit. F

Występuje w NNKT - stosowana w chorobach skóry, działa ochronnie, odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i kondycjonuje poprzez tworzenie warstwy okluzyjnej, która chroni przed utratą wilgoci z tkanek.

 

Złoto koloidalne

Jeden z najskuteczniejszych preparatów przewodnich. Nasyca tkanki aktywnym tlenem, działa silnie przewbakteriobójczo, wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, odmładzające, regenerujące i nawilżające. Działanie złota potwierdziły przeprowadzone badania. Dzięki nim wiemy, że złoto daje niekwestionowane możliwości regeneracyjne i nawilżające. Dzięki cząsteczkom złota, które równomiernie się rozkładają na powierzchni skóry, złoto niczym filtr działa ochronnie, dodatkowo nadając skórze piękny, promienny wygląd. Właściwości złota pomagają usunąć obrzęki oraz cienie pod oczami, a drobne zmarszczki ulegają znacznemu spłyceniu. Złoto pozwala uchronić skórę przed naciąganiem, co bardzo korzystnie wpływa na likwidację ewentualnych rozstępów.

 

Związki fenolowe

Grupa przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego - zapobiegają  utlenianiu ludzkich lipoprotein o niskiej gęstości, znacznie zmniejszają zanikanie wit. E (tokoferoli) i zwiększają płynność fosfolipidowej błony.